Megosztás a Facebookon

A fogászati implantátum

titán fogászati implantátum, Per-Ingvar Branemark

Per-Ingvar Brånemark ültette be
az első titán fogászati implantátumot

A fogászati implantátum története

Per-Ingvar Brånemark svéd ortopédia professzor kísérletei során megfigyelte, hogy a nyulak csonjaiba ültetett titán műtéti tűződrótok eltávolítása meglehetősen nehéz. Rájött, hogy a titán képes összeépülni a csontszövettel, vagyis a legideálisabb anyag implantátumok készítésére. 1965-ben megtörtént az első titán implantátumok beültetése: Gösta Larsson taxisofőr új fogait 2006-ban bekövetkezett haláláig, 41 évig „viselte”.

Az elmúlt 45 évben a fogászati implantátumok használata széles körben elterjedt. Ezidő alatt mind az implantátumok kialakítása, mind pedig a használatukhoz szükséges eszközök és az implantációhoz kötődő egyéb beavatkozások jelentős fejlődésen mentek keresztül.

Nobel Replace fogászati implantátumAz implantátumok anyaga minden esetben ötvözetlen titán. A titán implantátum felületén titán-oxid réteg alakul ki, ennek következtében az implantátumok nem okoznak allergiás reakciót vagy daganatos megbetegedéseket. A titán-oxid ugyanis nem oldódik a testnedvekben, így nem is vált ki immunreakciót.

Az implantátumok felülete érdesített, ami segíti az összeépülést a csontszövettel. Az implantátumcsavarok menetének kialakításánál arra törekszenek, hogy becsavaráskor a lehető legtöbb saját csöntszövetet gyűjtse össze, amely később visszaépül a csontba, fokozva az implantátum stabilitását és lerövidítve a gyógyulási időt.

Az implantátumok nagy méret- és formaválasztékban készülnek, hogy minden páciens a neki legmegfelelőbb implantátumot kapja.

 

 

Az implantátum felépítése

Az implantátum valójában egy művi foggyökér, tehát a fog láthatatlan része. Az implantátum és a fog látható része, a korona közötti kapcsolat több módon is létrejöhet. Vannak egy részből álló, a felépítménnyel egybeöntött implantátumok. Ezeknél a felépítmény fejének iránya,  az alkalmazható korona típusa előre meghatározott. Finomabb „hangolást” tesznek lehetővé a két- vagy több részből álló implantátumok. Ugyanahhoz az implantátumhoz a korona vagy híd típusától függően többféle felépítményfej választható, a fej állásának iránya a beültetés után pontosan beállítható.

több részből álló Nobel Replace implantátumok

Az implantátumok és az implantátum felépítmények a konkrét esettől függően variálhatók

 

Az általunk használt implantátumok

 

Nobel Raplace implantátum Zimmer Dental implantátum Straumann implantátum

Nobel Replace

TSV Zimmer Dental

Straumann

Ankylos implantátum AB implantátum Fullplant implantátum

Ankylos

AB

Fullplant

 

Kapcsolódó anyagok:

Fogbeültetés, implantáció

Ki kaphat és ki nem kaphat implantátumot?

A fogbeültetés, implantáció kockázata

Fogbeültetés, implantáció előtt és után

A fogbeültetés, implantáció menete

Kivehető fogpótlás rögzítése implantátummal

Gyakran feltett kérdések

Csontpótlás, sinuslift

Fémkerámia fogpótlás

Fémmentes cirkónium vázas fogpótlás

Fémallergia a fogászatban

Áraink

Hitellehetőség