Megosztás a Facebookon

A fogbeültetés, implantáció menete

Az implantátum beültetése

Fájdalmak nélkül, akár néhány perc alatt is véget érhet a műtét

Fogbeültetés, implantáció - az implantáció fájdalommentes beavatkozásAz implantáció a gyakorlatban egy művi foggyökér beültetését jelenti, erre kerül később a „látható fog”, a korona. Az eljárás alkalmazásával elkerülhető a még ép fogak lecsiszolása. A műtét után általában 3-6 hónap a gyógyulási időszak. Erre az időre ideiglenes rögzített fogpótlást kaphat a páciens, amely esztétikai szempontból tökéletes, terhelhetősége azonban korlátozott. Speciális esetben akár rögtön elkészülhet a végleges korona vagy a hídpótlás is.

A műtét időtartama természetesen nem határozható meg pontosan, de azt elmondhatjuk, hogy 1 implantátum behelyezése komplikációmentes esetben nem tart tovább 5-7 percnél. Amennyiben csontpótlásra is szükség van, ez az idő körülbelül 25 percre nő. Több implantátum egyidejű behelyezésekor nagyjából azzal lehet számolni, hogy 1 óra alatt – akár csontpótlással együtt – 4 darab implantátum ültethető be. A beavatkozás teljesen fájdalommentes.

A fogbeültetés után a műtéti seb lezárása felszívódó varrófonallal történik, így a varratszedés kellemetlenségeitől megkíméljük pácienseinket.

A tartós korona felhelyezésére a gyógyulási időszak után kerül sor. Ekkor a fogíny már végleges állapotba rendeződik, ezért esztétikailag is tökéletes fogpótlás készíthető. Ez a korona már ugyanúgy terhelhető, mint a saját fogak. Az implantátummal ellentétben a korona élettartama véges ugyan, azonban mindössze 10-15 évenként kell cserélni.

Fogbeültetés előtt minden esetben röntgen-, szükség esetén CT-felvétel készül. A fogbeültetést steril műtőben, a legmagasabb higiéniai szempontokat figyelembe véve végezzük.

 

 

Fogbeültetés, implantáció - a legjobb megoldás foghúzásután azonnal elvégezni az implantációt

Implantáció közvetlenül foghúzás után

A fogbeültetés leghatékonyabb módja

Ha nincs gyulladás, vagy az maradéktalanul eltávolítható, célszerű foghúzás után azonnal elvégezni a fogbeültetést. A legtöbb esetben az implantátum az eredeti foggyökér helyére kerülhet. A nyálkahártya megnyitása után mindössze egy „igazító fúrásra” van szükség, ami az implantátum méretéhez igazítja a meglévő lyukat. A bemetszés helyreállításához használt felszívódó varrófonál szinte nyom nélküli sebgyógyulást eredményez. A furatba azonnal becsavarható az implantátum, amelyre ideiglenes korona kerülhet. Új fogát akár már aznap használhatja.

Előfordulhat, hogy a fog eleve azért kerül eltávolításra, mert valamilyen okból a csontállomány ritkulni kezdett, ezért a fog meglazult. Ebben az esetben az implantátum behelyezésével egyidőben a csont pótlásáról is gondoskodni kell.

 

Régebbi foghiány pótlása implantációval

A csontállomány ritkulása esetén sem kell lemondani a fogbeültetésről!

Fogbeültetés, implantáció - régebbi foghiány is pótolható implantációvalA nyálkahártya bemetszése után a behelyezendő implantátumhoz igazodó mélységű lyukat fúrunk. Egy másik fúróval tágítjuk megfelelő keresztmetszetűre. Az így kialakított üregbe csavarjuk be az implantátumot. A beültetés után a bemetszést felszívódó varratokkal visszazárjuk. A beültetett foggyökérre – ha lehetséges – ideiglenes korona kerül, amelyet korlátozottan ugyan, de már a fogbeültetés után terhelhet.

A saját fog elvesztése után igyekezzünk a hiányt minél előbb pótolni! A sokáig hordozott foghiány ugyanis a későbbi fogbeültetés során több gondot is okozhat. Az idő múlásával a csontállomány az elvesztett fog helyén ritkulni kezd. Ha nem megfelelő a csontmennyiség, az implantátumot nem lehet beültetni. Természetesen a fogbeültetésről ebben az esetben sem kell lemondani, hiszen rendelkezésünkre áll néhány igen hatékony megoldás.

 

Az implantáció árának megállapításához panorámaröntgenre van szükség.
Ha már van panorámaröntgen-felvétele, küldje el e-mail címünkre: info@budadent.hu
Ha még nincs, rendelőnkben elkészítjük, ahol lehetősége van
az implantológussal való azonnali konzultációra is.

 

Kapcsolódó anyagok:

Fogbeültetés, implantáció

Ki kaphat és ki nem kaphat implantátumot?

A fogbeültetés, implantáció kockázata

Fogbeültetés, implantáció előtt és után

Kivehető fogpótlás rögzítése implantátummal

Gyakran feltett kérdések

Implantátumok

Csontpótlás, sinuslift

Fémkerámia fogpótlás

Fémmentes cirkónium vázas fogpótlás

Fémallergia a fogászatban

Hitellehetőség