Megosztás a Facebookon

Hogyan válasszunk fogkefét?

A fogorvos tanácsai a fogkefe kiválasztásárólA drogériák, áruházak kínálatában sokféle fogkefét találunk. Némelyik elektromos, mások izomerőt igényelnek. Van közöttül hajlítható, többféle sörtehosszúsággal készült, nyelvtisztítóval kiegészített, színes, formatervezett vagy éppen összecsukható. De vajon ezek hatékonyabbak-e, mint a hagyományos fogkefék? Mivel a fogkeféket nem vetik alá szigorú klinikai vizsgálatoknak, nincs konkrét bizonyíték arra, hogy az egyik jobb lenne, mint a másik. Mégis van néhány szempont, amelyet tanácsos figyelembe venni a fogkefe kiválasztásánál.

Nagyon fontos, hogy a fogkefe fejének mérete alkalmas legyen arra, hogy a leghátsó fogakat is megfelelően tudjuk vele tisztítani. Hogy mekkora ez a méret, az teljesen egyénfüggő.

Teljesen mindegy, hogy a fogkefe nyele hosszú, rövid, vastag, vékony, hajlékony, merev, érdes vagy sima. A lényeg, hogy a használatát kényelmesnek érezzük.

A kemény sörték károsíthatják az ínyt, ezért célszerűbb a puha sörtéjű fogkefél közül választani. Különösen igaz ez azokra az esetekre, amikor a sebgyógyulás ideje alatt - például foghúzás, bölcsességfog-eltávolítás vagy fogbeültetés után - kell megoldani a fogak és a szájüreg tisztítását.

A fogmosásra mindig igyekezzünk megfelelő időt fordítani: a művelet tartson legalább 3 percig, de naponta egyszer - lehetőleg este - ne sajnáljunk akár 5 percet is rászánni. Természetesen előfordul, hogy a mindennapi rohanásban a 3 perc is soknak tűnik. Azonban ilyenkor sem érdemes kihagyni a fogmosást. Ezekre az esetekre érdemes otthon elektromos fogkefét tartani, amivel jóval rövidebb idő alatt is alapos fogtisztítást tudunk végezni.

Bármilyen gondosan választunk is fogkefét, azt soha nem szabad elfelejteni, hogy a legdrágább eszköz is hatástalan, ha nem sajátítjuk el a fogmosás helyes technikáját. A rendszeresen, megfelelő ideig és megfelelő módon végzett fogmosás akár a legolcsóbb fogkefével is tökéletes eredményt garantál.