Megosztás a Facebookon

A nyelvpiercing és a szájhigiénia

Minden, ami hosszabb-rövidebb ideig a szánkban „tartózkodik”, befolyásolja a lehetséges szájbetegségek kialakulását. Nemcsak a fogak és a nyelv higiéniája, az elfogyasztott ételek és italok összetétele, hanem a szájban viselt ékszerek is kockázati tényezőt jelentenek. Az Innsbrucki Orvosi Egyetem idén januárban publikált tanulmánya a nyelvpiercingeket vizsgálta - szigorúan fogászati szempontból.

2011-05-30


Kate Middleton mosolya

Minden menyasszony szeretne tökéletesen kinézni az esküvőjén. Különösen igaz ez azokra, akik a nagy napon szinte az egész világ előtt mondják ki a boldogító igent. És mi is tehetné ragyogóbbá az arát, mint egy királyi, gyönyörű mosoly? A leendő hercegnő, Kate Middleton is meglátogatta fogorvosát...

2011-02-10


Kismamák a fogászaton

A várandósság alatt a szervezetben számos változás következik be, ezek egy része a fogak állapotára is hatással van. Odafigyeléssel és rendszeres fogászati ellenőrzéssel elkerülhető jónéhány kellemetlenség. Megfelelő táplálkozással a kismama a születendő gyermek fogainak egészségéért is sokat tehet.

2010-07-21


Fémallergia a fogászatban

fémallergia esetén alkalmazható fémötvözetekA fémallergia kialakulása után jelenlegi ismereteink szerint gyógyíthatatlan. Fontos tehát, hogy olyan fogászati beavatkozás – jellemzően fogpótlás – esetén, amely tartósan fémmel való érintkezéssel jár, pontosan tisztában legyünk a fémallergia tüneteivel, annak jellegével, illetve azzal, hogy milyen megoldások léteznek.

2010-07-06


A bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfog szinte mindenkinek problémát okoz. Néha azért, mert nem tud előtörni, néha pedig azért, mert kinő ugyan, de nem a megfelelő irányba, vagy éppen a mellette lévő fogat „zavarja”. Mivel nehezen hozzáférhető helyen van, az eltávolítása sem mindig egyszerű. Időben forduljon fogorvoshoz a problémával, mielőtt további panaszokat okoz.

2010-05-26


A fogínygyulladás

fogínygyulladás okai és kezeléseA fogínygyulladás  tünetei: a fogíny duzzadt, vörös és vérzik, ezek mellett pedig idővel jelentkezik a kellemetlen szájszag is. Az elhanyagolt, kezeletlen fogínygyulladás csontritkuláshoz, a fogak meglazulásához és kihullásához vezet. Éppen ezért fontos, hogy időben kiderüljön, mi okozza a problémát, és azonnal megkezdődjön a kezelés is.

2010-05-17


Vörösbor fogszuvasodás ellen

fogszuvasodás és vörösborOlasz kutatók szerint a vörösborban található, antioxidáns hatású proanthocyanidine és phytonutrient megakadályozza a streptococcus mutans elszaporodását a szájüregben. A streptococcus mutans a nyálban, valamint a fogakon keletkező lepedékben telepszik meg. Cukorból savat képez, amivel elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.

2010-05-10


Foghúzás után

foghúzás utáni tanácsokNéhány egyszerű  szabály betartásával lerövidíthatjük a sebgyógyulás időszakát és megakadályozhatjuk szövődmények kialakulását. Ez azért is fontos, mivel a foghiányt rövid időn belül pótolnunk kell, ha nem akarjuk emiatt több fogunkat is elveszíteni. A szövődmények kezelése időigényes, fájdalommal, csontvesztéssel jár.

2010-05-06


A fogszuvasodás megelőzése és kezelése

fogszuvasodásA fogszuvasodás a fogak keményszöveteinek a roncsolódása. A fogfelszíntől a fogbél felé haladva idővel visszafordíthatatlanná válik. A fogszuvasodás következménye lehet gyulladás és a fog elvesztése is. A megelőzésre és a kialakult fogszuvasodás kezelésére többféle módszer létezik.

2010-05-04


A legfontosabb szempontok a fogkímélő táplálkozás kialakításához

fogvédő ételekA fogászati problémák megelőzéséért a megfelelő fogtisztításon felül sokat tehetünk megfelelő táplálkozással is. Jónéhány olyan étel létezik például, amelyek fogyasztása megelőzi a fogszuvasodást. A fogszuvasodás jelenleg a legelterjedtebb betegség a világon: valamilyen mértékben mindenki életében előfordul.

2010-04-15


A fogakról

fogA fogak elnevezése, számozása, a fog anatómiája, előtörésük sorrendje.

 

 

2010-04-15


A fáraók mosolya

III. Amenhotep fogínygyulladás miatt hunyt elIII. Amenhotep (i. e. 1392–1355) fáraó – akinek többek között a luxori templomot és a karnaki templomegyüttest köszönhetjük –  múmiájának vizsgálata során megállapították, hogy fogai kopása miatt fogínye begyulladt, elgennyesedett, élete utolsó éveiben folytonos fájdalommal küzdött. A gyulladás átterjedt az állkapcsára is, s végül ez a betegség okozta a halálát.

2010-04-15


Helyes fogmosás és fogtiszítás gyermek- és felnőttkorban

Megfelelő szájhigiéniával, alapos és kellő gyakoriságú fogmosással sok fogászati problémát megelőzhetünk. A kisgyermekeket 1 éves kortól fogkozatosan rá lehet szoktatni a helyes fogmosásra. Felnőttkorban a fogmosást célszerű kiegészíteni fogselyem vagy fogköztisztító kefe használatával.

2010-04-01