Megosztás a Facebookon

A fogszuvasodás megelőzése és kezelése

fogszuvasodásA fogszuvasodás a fogak keményszöveteinek a roncsolódása. A fogfelszíntől a fogbél felé haladva idővel visszafordíthatatlanná válik. A fogszuvasodás következménye lehet gyulladás és a fog elvesztése is. A megelőzésre és a kialakult fogszuvasodás kezelésére többféle módszer létezik.

 

az étkezések utáni rágózás megelőzi a fogszuvasodást

Étkezések után a rágógumi visszaállítja a száj pH-értékét,
ezzel segít megelőzni
a fogszuvasodást

A fogszuvasodás kialakulásának fő oka a fogakon lévő lepedékben megtelepedő baktériumok. Ezek a bevitt táplálékban lévő szénhidrátokat savakká alakítják. A savak károsítják a fogzománcot, mivel kioldják az abban lévő ásványi anyagokat. Ha minden étkezés után gondoskodunk arról, hogy a száj pH-értéke  a lehető leggyorsabban megemelkedjen (például rágógumi, kemény sajtok rágcsálásával), a kioldott ásványi anyagok visszaépülnek a fogzománcba. Természetesen a rendszeres és helyes fogmosás fluoridos fogkrémmel szintén jelentős szerepet játszik a megelőzésben.

A fogszuvasodás megelőzésének hatékony módja tejfogak és maradandó fogak esetében is a barázdazárás. Az őrlőfogak mélyebb barázdái nehezen vagy egyáltalán nem tisztíthatók, így ezekben könnyedén megtepelszenek és elszaporodnak a baktériumok.

barázdazárással megelőzhető a fogszuvasodás

A kis- és nagyőrlők barázdazárása tejfogak és maradandó fogak esetében is elvégezhető

A már kialakult fogszuvasodás kezelésének módja a károsodás mértékétől függ, de minden esetben a szuvas rész eltávolításával kezdődik. Amennyiben gyulladás is kialakult, a hiányzó rész pótlása előtt a gyulladást mindenképpen kezelni kell.

Kisebb károsodás helyreállítása történhet fényre szilárduló kompozitok, üvegionomérek, kompomérek felhasználásával. Ezek az anyagok esztétikailag tökéletes fogpótlás elkészítését teszik lehetővé, azonban kis mechanikai szilárdságuk miatt jelentős terhelésnek kitett, illetve nagy kiterjedésű szuvasodás helyreállítására nem alkalmasak.

Abban az esetben, ha lényeges a fogpótlás terhelhetősége, illetve nagy kiterjedésű a szuvasodás, a betétek (inlay, onlay) vagy a borítókorona alkalmazása a megoldás. A betétek és koronák anyaga fogászati kerámia vagy aranyötvözet.  A kerámia betétek és koronák tetszés szerint színezhetők, tehát behelyezésük után szinte észrevehetetlenek. Az arany inlay ugyan esztétikailag hagy kívánnivalót maga után, viszont nagy előnye, hogy minden más anyagnál jobban záródó fogpótlás készíthető belőle.

Amikor a fogszuvasodás már a fogbelet is eléri és ott gyulladást okoz, a fogpótlás elkészítése előtt gyökérkezelésre van szükség. A gyökérkezelés egy hosszabb folyamat, viszont lehetőséget ad a fog megtartására. A fogbél eltávolítása után megtörténik a gyökércsatorna tágítása és kitisztítása. Ezután meg kell várni, míg a gyulladás teljesen megszűnik, ezidő alatt nagyjából heti rendszerességgel kell a tisztítást ismételni. Miután a gyulladás megszűnt, a gyökeret a gyökércsúcsig töméssel látják el. Gyökértömés után már elvégezhető a korona helyreállítása. Ha a fog korona része túl nagy mértékben sérült, eltávolításra kerül, és a megamradt foggyökérbe egy csap kerül, amelyre már rögzíthető fogpótlás.

gyökérkezelés

A gyökérkezelés menete

Előfordul, hogy a szuvasodást okozó baktériumok a fogbélből eljutnak a gyökeret körülvevő csontig. A foggyökér és környéke begyullad, fájdalmassá válik, a csontállomány pusztulni kezd. Ebben az esetben is van esély a fog megtartására a gyökér vagy a gyökércsúcs csonkolásával (gyökér/csúcs-rezekció). A műtét során egy kis ablakot nyitnak az állcsonton, amelyen keresztül a gyulladt szöveteket és a gyökeret vagy a gyökércsúcsot eltávolítják. A beavatkozás előtt vagy közben – esettől függően – gyökérkezelést  végeznek, tehát gyökércsatornát kitisztítják és a fogat jól záró gyökértöméssel látják. Gyulladások esetén a gyökér vagy a gyökércsúcs eltávolítása azért szükséges, mivel az itt található gyökércsatorna-elágazódásokban megtelepedett baktériumok a gyulladást újraindítanák. A gyulladás teljes megszűnése után kerül sor a fog korona részének helyreállítására.

A fogszuvasodásnak laikus számára is könnyen felismerhető jelei vannak, ezért bárki időben felismerheti a bajt. Nem érdemes sokáig halogatni a kezelést, mivel minél régebbi és kiterjedtebb a szuvasodás, annál kellemetlenebb és hosszasabb lesz a helyreállítás.

Vannak esetek, amikor a szuvas fogat már nem lehet rendbehozni, ilyenkor a beteg fogat el kell távolítani. A kihúzott fogat minél előbb pótolni kell, hiszen a szomszédos fogak idővel bedőlnek, a foghiánnyal szemben lévő fog elkezd „kinőni” a sorból, rágási, ezzel együtt emésztési problémák keletkeznek. A hiányzó fog pótlása többféle módszer is létezik, amelyek közül mindenki kiválaszhatja a neki leginkább megfelelőt.

 

Kapcsolódó anyagok:

Esztétikus fogtömések: inlay, fehér fogtömés, barázdazárás

Fogvédő ételek

Fémkerámia fogpótlás

Fémmentes cirkónium vázas fogpótlás

Implantáció

2010-05-04