Megosztás a Facebookon

A nyelvpiercing és a szájhigiénia

Minden, ami hosszabb-rövidebb ideig a szánkban „tartózkodik”, befolyásolja a lehetséges szájbetegségek kialakulását. Nemcsak a fogak és a nyelv higiéniája, az elfogyasztott ételek és italok összetétele, hanem a szájban viselt ékszerek is kockázati tényezőt jelentenek. Az Innsbrucki Orvosi Egyetem idén januárban publikált tanulmánya a nyelvpiercingeket vizsgálta - szigorúan fogászati szempontból.

Az egyetem szakemberei 85 nyelvpiercinggel rendelkező ember kértek fel a kutatásban való részvételre. Négy csoportra osztották őket, mindegyik csoport új ékszert kapott, melyeknek alapanyaga rozsdamentes acél, titánium, illetve kétféle műanyag volt. Két hét elteltével megvizsgálták, hogy melyik milyen baktériumok megtelepedését segítette.

Az eredmények: 80 baktériumfajt találtak, amelyek 67 százaléka jóval nagyobb számban fordult elő az acél ékszerek körül. A műanyag és a titánium piercingek körül lényegesen kevesebb volt a baktérium, ezek viselése tehát nem növeli számottevően a száj- és fogágybetegségek kialakulását.

A megnyugtatónak mondható eredmények ellenére a nyelvpiercinget viselők a mindennapi szájápolás során fokozottan ügyeljenek az ékszer körüli terület tisztítására.

A lehetséges fogágybetegségektől függetlenül mindenképpen meggondolandó a nyelvpiercing viselése abban az esetben, ha az zavarja a rágást, a nyelést vagy a beszédet. Ezek a zavarok ugyanis idővel komolyabb, nehezen orvosolható problémákhoz - például az állkapocs deformálódásához - vezethetnek.

2011-05-30