Megosztás a Facebookon

Kismamák a fogászaton

A várandósság alatt a szervezetben számos változás következik be, ezek egy része a fogak állapotára is hatással van. Odafigyeléssel és rendszeres fogászati ellenőrzéssel elkerülhető jónéhány kellemetlenség. Megfelelő táplálkozással a kismama a születendő gyermek fogainak egészségéért is sokat tehet.

 

A kismamák fogászati szempontból is több odafigyelést igényelnek. Az anyagcserében és a hormonháztartásban végbemenő változások következményei lehetnek:

  • megváltozik a nyál összetétele, antibakteriális hatása csökken
  • a fogakat rögzítő kollagén rostok meglazulnak, így a fog mozgathatóvá válik, a fogíny pedig érzékenyebb lesz, sokszor vérzik
  • az immunrendszer másképp reagál a kialakult lepedékre, növelve a fogszuvasodás veszélyét

A várandósság alatt fokozottan kell figyelni a megfelelő fogtisztításra és a helyes étrendre. A napi többszöri fogmosás puha fogkefével legalább olyan fontos, mint a kevesebb szénhidrát fogyasztása. A kismama és a baba fogainak egészsége szempontjából is lényeges, hogy a várandósság alatt megfelelő mennyiségben kerüljön a szervezetbe A-, C- és D-vitamin, kálcium, vas, foszfor és fehérje.

 

A fogínygyulladás leggyakoribb jelei:

  • fogmosáskor (esetleg spontán) előforduló fogínyvérzés
  • a fogak mozgathatóvá válnak, esetleg elmozdulnak (a fogak között rés keletkezik)
  • megváltozik az íny színe
  • az íny megduzzad
  • kellemetlen szájszag jelentkezik

A fogínygyulladás valamilyen formában minden terhesség velejárója. A legtöbb kismama azonban csak időleges és enyhe tüneteket tapasztal. A fogíny duzzanata, érzékenysége, vérzése általában a 2. és 3. harmadban jelentkezik. Néha előfordul, hogy ezek a tünetek a várandósság teljes ideje alatt megmaradnak. Súlyos fogínygyulladás azonban csak az esetek körülbelül 10%-ában fordul elő, amelynek oka lehet genetikai is, de általában a rossz szájhigiénia eredménye.

Az elhanyagolt fogínygyulladás várandós nőknél a fogak elvesztése mellett koraszülést is okozhat, ezért kezelése feltétlenül szükséges!

 

Tökéletes szájhigiéne a várandósság alatt

A szájhigiénés kezelések a várandósság alatt is elvégezhetők, sőt, a fentebb említett okok miatt ajánlottak is. A rendszeres ellenőrzés mellett a fogkő tökéletes eltávolítása jelentősen csökkenti, adott esetben teljesen kizárja a fogínygyulladás, illetve a fogszuvasodás lehetőségét.

A fogászaton végzett kezelések mellett természetesen fontos az otthoni fogápolás is. Lehetőség szerint minden étkezése után, de legalább naponta háromszor mosson fogat. Naponta legalább egyszer a fogmosás legyen alapos, minimum 5 percit tartó. A fogkefén kívül ajánlatos a fogköztisztító kefe vagy a szájzuhany használata.

A várandósság alatt gyakran előforduló hányás esetén fontos, hogy alaposan kiöblítse a szájüregét, mivel a visszamaradó gyomorsav károsítja a fogfelszínt, így elősegíti a fogszuvasodást.

 

Kismamák fogászati kezelése

A legtöbb fogászati kezelés várandósság alatt is elvégezhető. Fogorvosának mindenképpen jelezze, hogy gyermeket vár, mivel így az állapotának megfelelő fájdalomcsillapítót fogja kapni.

Várandósság idején különösen fontos az összes fogászati probléma teljeskörű kezelése, legyen szó akár egy lyukas fogról, akár egy már nem tökéletes fogtömésről.

A várandósság idején nem végezhető fogfehérítés, a röntgenfelvétel szükségessége miatt pedig ideiglenesen le kell mondani az implantációs fogpótlásról is.

 

Kapcsolódó anyagok:

A fogínygyulladás

A fogszuvasodás megelőzése és kezelése

Fogfehérítés

Fogkőeltávolítás

A helyes fogmosás és fogtisztítás

2010-07-21