Olasz kutatók szerint a vörösborban található, antioxidáns hatású proanthocyanidine és phytonutrient megakadályozza a streptococcus mutans elszaporodását a szájüregben. A streptococcus mutans a nyálban, valamint a fogakon keletkező lepedékben telepszik meg. Cukorból savat képez, amivel elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.
Az olaszok kitűnő minőségű, természetesen olasz vörösborokkal kísérleteztek: eltávolították a borból az alkoholt, majd az alkoholmentes bort nyálban tenyésztett streptococcus mutans kultúrákhoz adták. Azt tapasztalták, hogy a vörösbor hatására a baktérium nem tudott megtelepedni és szaporodni.
Ezek szerint tehát érdemes a fogszuvasodás megelőzésére naponta legalább egy pohár vörösbort fogyasztani. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy a bor ne legyen túl savas, mivel az károsítja a fogzománcot. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a vörösbor elszínezi a fogakat, ezért (is) legyünk mértékletesek.
Kapcsolódó anyagok:
►A fogszuvasodás és kezelése
►Fogfehérítés