Megosztás a Facebookon

Felnőttkori fogszabályozás

Sokan gondolják úgy, hogy bár zavarja őket kusza fogazatuk, felnőtt korban kínos belevágni egy fogszabályozó kezelésbe. Egy felnőtt ember mindennapi életében, kapcsolataiban valóban zavaró lehet egy „fémes mosoly”, azonban léteznek olyan megoldások, amelyek kényelmessé teszik a felnőttkori fogszabályozást.

 

felnőttkori fogszabályozás a 3M Unitek rendszereivelMit kell tudni a felnőtt korban végzett fogszabályozásról?

A felnőttkori fogszabályozás minden esetben rögzített fogszabályozó készülékkel történik. A kezelés megkezdése előtt az egyéb fogászati problémákat – például fogszuvasodás, fogínygyulladás – mindenképpen meg kell szüntetni.

Felnőtt korban a fogszabályozó kezelés csak úgynevezett lágy erőkkel dolgozó fogszabályozó készülékekkel történhet. A kezelés időtartama ezért általában 1-2 év, tehát mindenképpen nagy odafigyelést és türelmet igényel. Ezért cserébe azonban megszűnnek, illetve ki sem alakulnak a szabálytalan fogazatból adódó, sokszor igen súlyos problémák:

  • fogazata nem akadályozza a tiszta beszédet
  • megszűnnek a rágási nehézségek, amelyek gyakran vezetnek emésztési problémákhoz
  • nem károsodik az állkapocsízület az egyenetlen terhelés miatt
  • jelentősen javul a megjelenés, ami magabiztosabbá tesz
  • amennyiben fogpótlásra van szüksége, azok tartóssága rendezett fogazatban növekszik
  • a szabályozott fogsorban minden fog megfelelően tisztítható, így a fogkőlerakódás és a fogszuvasodás veszélye is jelentősen csökken

Fogszabályozás meglévő fogpótlás esetén

A fogszabályozó kezelés megkezdése előtt mindenképpen ellenőrizni kell a meglévő fogpótlásokat. Korona vagy beültetett implantátum esetén sincs alapvetően akadálya a fogszabályozásnak, azonban fontos a fogpótlások megfelelő stabilitása, illetve, hogy a korona alatti fogcsonk egészséges legyen. A fogszabályozó kezelés idejére célszerű ideiglenes korona felhelyezése. 

Fogágybetegségek kezelése fogszabályozás előtt

Felnőtt korban – általában 40 éves kor körül – elég gyakori a fogágy kisebb-nagyobb mértékű pusztulása. A károsodott fogágyat a kezelés megkezdése előtt mindenképpen kezelni kell, ugyanis a fogszabályozás tovább pusztíthatja a fogak stabilitásáról gondoskodó csontállományt.

 

Esztétikus fogszabályozás felnőtt korban

felnőttkori fogszabályozás Clarity SL bracket alkalmazásával

felnőttkori fogszabályozás Incognito fogszabályozó rendszer alkalmazásával 

Clarity SL

Önligírozó kerámia bracket

A fogsor külső oldalára ragasztott bracketek áttetsző kerámiából készülnek. Ugyanolyan tartósak, mint a fémből készültek, azonban lényegesen esztétikusabbak. A Clarity SL
bracketek önligírozók, ezért nincs szükség
ligatúrák alkalmazására. További előnye más kerámia bracketekkel szemben, hogy levételkor nem sérül a fogzománc, illetve, hogy a fogszabályozó ív fém bevonatú sínben fut, ami optimális súrlódást biztosít.

Incognito

Láthatatlan fogszabályozás

Az aranyból készült bracketeket a fogsor
belső részére rögzítik. A bracketek
önligírozók, ligatúrák használatát nem
igénylik. A bracketek formája és azok rögzítésének helye számítógépes elemzés alapján kerül meghatározásra. Teljesen egyénre szabott fogszabályozó rendszer.

 

Kapcsolódó anyagok:

Fogszabályozás

Láthatatlan fogszabályozás