Megosztás a Facebookon

Fémkerámia fogpótlás

A fémkerámia fogpótlás alkalmazása – elsősorban az elkészítés gyorsasága és a viszonylag alacsony ár miatt – a leggyakrabban alkalmazott fogpótlási módszer. A kerámia tetszőlegesen színezhető ugyan, azonban a fém váz miatt a valódi fogakra jellemző áttetszőség nem érhető el.

A fogpótlás mechanikai szilárdságát adó fém vázat a fogtechnikus a foghiánnyal szomszédos fogak lecsiszolása után az azokról vett lenyomat alapján készíti el. Erre a vázra magas hőfokon ráégetik a megfelelő színű kerámiát. A fém váz anyaga lehet kobalt-króm, arany-platina vagy ezüst-palladium ötvözet, illetve ötvözetlen arany vagy titán. Léteznek nikkel- és berilliumötvözetből készült fém vázak is, azonban ezek fémallergiát válthatnak ki, ezért használatuk kerülendő.

 

Fémkerámia korona „hagyományos” előkészítéssel

fémkerámia korona tangencionális előkészítéssel

Tangencionális preparálásnál
a fémkerámia fogpótlás fém váza
az íny visszahúzódásával láthatóvá válik

A régi technikával, úgynevezett tangencionális csiszolással készített fémkerámia fogpótlások meglehetősen sok problémát okoznak. A tangencionális preparálás lényege, hogy a csiszolás kiterjed a fogíny alatti részre is. Mindezt annak érdekében, hogy a korona széle az íny alá kerüljön, elfedve a fém váz szürkés színét. A korona széle folyamatosan irritálja a fogínyt, ezért az fokozatosan visszahúzódik. Ez a folyamat egyrészt fogínygyulladáshoz vezetett, másrész idővel láthatóvá válik a váz, ami fémkerámia fogpótlás esetében igen feltűnő.

 

Fémkerámia korona vállas előkészítéssel

fémkerámia korona vállas előkészítéssel fémkerámia korona - vállas csiszolás

Vállas preparálással elkerülhetők
a fogínyproblémák, és a fémkerámia
fogpótlás fém váza is tökéletesen fedett

Mindezek a problémák elkerülhetők vállas előkészítéssel. Ez a preparálási mód védi a fogínyt, mivel a fémkerámia korona váza a vállra „támaszkodik”. A fog és a fémkerámia korona közötti folytonosság lehetővé teszi a tökéletes tisztítást, növeli a fogpótlás élettartamát és lényegesen esztétikusabb, mert a fém váz később sem válik láthatóvá.

 

Kapcsolódó anyagok:

Fogpótlás

Fémmentes cirkónium vázas fogpótlás

Fémallergia a fogászatban

Implantáció, fogbeültetés

Kivehető fogpótlás rögzítése implantátummal

Áraink

Hitellehetőség