Megosztás a Facebookon

Fogpótlás

Miért szükséges az elvesztett fog mielőbbi pótlása?

A fogpótlás szükségességét sokszor csak akkor érezzük, amikor a foghiány jól látható helyen van, vagy a megmaradt fogak száma lényegesen kevesebb az elvesztettekénél. Pedig akár egyetlen örlőfog hiánya is sok problémát tud okozni. A hiányt határoló fogak bedőlnek, ami növeli a fogszuvasodás esélyét, a foghiánnyal szemben lévő fog elkezd kinőni a fogsorból, majd idővel meglazul és kiesik. Rágási, ebből adódóan pedig emésztési problémák keletkeznek, esetenként beszédprobláma alakul ki.

Fog elvesztésekor igyekezzünk minél előbb legalább átmeneti megoldással gondoskodni a fogpótlásról, hogy a még egészséges fogak azok is maradjanak. Manapság már többféle fogpótlási módszer áll rendelkezésre, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.

 

Rögzített fogpótlás

A korona olyan fogmű, amely a károsodott fogat védi a további roncsolódástól. Ezen kívül fogbeültetés esetén a már beültetett implantátum (művi foggyökér) tetejére kerül, hiszen ez jelenti a fog látható részét.

A fogpótlás a roncsolódott fog megmaradt foganyagának lecsiszolásával kezdődik. A megfelelően kialakított csonkról ezután lenyomat készül, amely alapján elkészíthető a stabilitást és terhelhetőséget biztosító váz. A vázra kerül a leplező, esztétikus korona.

Budadent Fogászat - fogpótlás

Abban az esetben, amikor nincs elegendő foganyag a megfelelő csonk kialakítására, a megmaradt foggyökérbe gyökércsapot építenek be, erre rögzítik a fogpótlást.

Egy vagy több fog hiánya esetén a fogpótlás híd segítségével oldaható meg. A foghiánnyal szomszédos fogak lecsiszolása, a lenyomatvétel után készül el a fogpótlás. Abban az esetben, ha a hiányt határoló fogak – az úgynevezett pillérfogak – rossz állapotúak, súlyosan destruáltak, a fogpótlásnak ez a módja tökéletes, hiszen nemcsak pótolja a foghiányt, hanem megvédi, felépíti a rossz állapotú megmaradt fogat is.

A foghiányt határoló fogak lecsiszolása helyett lehetséges inlay hidak felépítése is. Ebben az esetben a lehető legkevesebb foganyag kerül eltávolításra. A fogpótlás során a pillérfogakba inlay kerül, ehhez rögzül maga a híd. A fogpótlásnak ez a módja nagyobb foghiány esetén nem alkalmazható.

Ha nagy a foghiány és a megmaradó fogak nem alkalmasak a híd megtartására, implantátum beültetésével végezhető el a fogpótlás. Az implantátumfej átveszi a pillérfogak szerepét, és stabilan tartja a hidat.

 

Kivehető fogpótlás

Budadent Fogászat - kivehető fogpótlásA kivehető fogpótlások közül a legegyszerűbb a fogklipsz. Ez a foghiányt határoló fogakra pattintható, elsősorban ideiglenes megoldásként alkalmazható műfog. Frontfog hiánya esetén nem javasolt, mivel nem túl esztétikus. Arra viszont tökéletesen megfelel, hogy a végleges fogpótlás elkészültéig zavartalanul tudjunk rágni, illetve, hogy a foghiányt határoló fogak ne dőljenek be.

Súlyos foghiánynál, amikor csak néhány fog marad egy-egy állcsontban, érdemes a kivehető fogpótlást teleszkóp koronával rögzíteni. A primer korona a szájba, míg a szekunder korona a kivehető fogpótlásba kerül. Ezek tökéletesen illeszkednek egymásba, így a kivehető fogpótlás egyszerűen bepattintható, és stabilan a helyén marad.

A kemény akrilátból készült teljes lemezes kivehető fogpótlás leghatékonyabban a felső állcsonyt  fogatlansága esetén alkalmazható. A szájpadlás nyálkahártyájára tapadó lemez stabilizálja a műínyt és a műfogakat. A fogpótlást éjszakára sem kell kivenni, csak a tisztítás idejére. Fogsorragasztó használatával a kivehető fogpótlás viselője növelheti biztonságérzetét.

Ha az állcsontban még található fog vagy van rögzített fogpótlás, akkor a fém és műanyag kombinációjából készült részleges lemezes fogpótlás alkalmazható.  Ez a fogpótlás a saját fogakhoz vagy a rögzített fogpótláshoz finommenchanikai rögzítőeszköz (Ot-cap, Preci) segítségével kapcsolódik.

 

A leggyakrabban használt fogpótlások

Budadent Fogászat - cirkónium fogpótlás

A leggyakoribb a fémkerámia fogpótlás használata, amely gyorsan és viszonylag olcsón elkészíthető fogpótlás. Bár a korona elkészítéséhez használt égetett kerámia tetszőlegesen színezhető, a fémváz akadályozza a fény terjedését a fogpótlásban, ezért a természetes fogakra jellemző áttetszőség nem érhető el.

Funkcionális és esztétikai szempontból a legtökéletesebb megoldás a fémmentes cirkónium-oxid vázas fogpótlás használata. A cirkóniumból készült fogpótlások tartósak, és tökéletesen illeszkednek a megmaradt, valódi fogakhoz.

A hagyományosnak mondható fogpótlási módszereken kívül lehetőség van fogászati implantátum, vagyis művi foggyökér beültetésére is. Az antiallergén ötvözetlen titánból készült implantátum beültetésekor nem szükséges a szomszédos fogak lecsiszolása. Implantáció segítségével a kivehető fogpótlások is rögzíthetők, megszüntetve ezzel az általuk okozott kellemetlenségeket.

 

Kapcsolódó anyagok:

Fémkerámia fogpótlás

Fémmentes cirkónium vázas fogpótlás

Fémallergia a fogászatban

Implantáció, fogbeültetés

Kivehető fogpótlás rögzítése implantátummal

Áraink

Hitellehetőség