Megosztás a Facebookon

Fogszabályozás

fogszabályozás, bracketEgészségügyi és esztétikai problémák megoldása fogszabályozással

Az egyes fogak eltérései vagy a fogazati, harapási rendellenességek sok esetben akadályozzák a tiszta beszédet, a rágási nehézségek emésztési problémákhoz vezetnek, a szabálytalan fogazatból adódó egyenetlen terhelés pedig az állkapocsízületet károsítja. Az egészségügyi problémákon kívül a kusza fogazat megjelenésünket is rontja.

 

A fogszabályozás célja

A fogszabályozás célja a fogak és az állcsontok mozgatásával korrigálni a fogazati eltéréseket. A fogak mozgatását a fogszabályozó készülékek segítségével a fogakra irányított erőrendszerrel érik el. Az állcsontok helyzetének korrekcióját gyermekkorban a növekedés irányításával, felnőttkorban sebészi állcsontmozgatással lehet elérni.

 

gyermekkori fogszabályozás

http://apteekkifi.com/

Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

Gyermekkorban. A legideálisabb az, ha a fogszabályozást abban a korban kezdjük, amikor még vannak tejfogak és maradandó fogak is. Ekkor a fogszabályozás segítségével helyes irányba lehet terelni a fogváltást. Kisebb eltérések esetén kivehető fogszabályozó készüléket alkalmazunk, nagyobb eltérések esetén rögzítettet. A kezelés időtartama esettől függően változó.

Felnőtt korban. A növekedés befejezése után is lehetséges a fogszabályozás. Ez rögzített fogszabályozó készülékkel történik, és általában 1-2 évig tart.

 

A fogszabályozás menete

  1. konzultáció, melynek keretében röntgenfelvételek készülnek
  2. lenyomatvétel
  3. a fogszabályozó szakorvos meghatározza, milyen készülékre van szükség, illetve megtervezi a kezelés menetét
  4. rögzített fogszabályozó esetén a pácienssel egyeztetve kiválasztásra kerül a bracket
  5. rögzített készülék esetén megtörténik a fogszabályozó felhelyezése, kivehető fogszabályozó esetén a készülék átadása, használatának ismertetése
  6. a kezelés ideje alatt kivehető fogszabályozó esetén a kontroll 1-2 havonta, rögzített készülék esetén havonta szükséges

 

A fogszabályozó készülék tisztítása, tárolása

Kivehető készülék: Naponta egyszer fogkefével alaposan meg kell tisztítani, majd vissza kell helyezni a tartójába.

felnőttkori fogszabályozás kerámia brackettelRögzített készülék: Kaphatók speciális fogkefék a rögzített fogszabályozó készülékek tisztán tartásához. Ezen kívül érdemes fogköztisztító kefét is használni. Rögzített készülék esetében különösen fontos a megfelelő szájhigiénia, mivel egy időközben kialakult fogínygyulladás tönkreteheti akár több hónap eredményeit is. 

 

nem önligírozó kerámia bracket

Nem önligírozó bracket

önligírozó kerámia bracket

Önligírozó bracket

fogszabályozó ív különféle méretben

Fogszabályozó ív

A rögzített fogszabályozó készülék látható részei

Bracket

A fogak külső vagy belső részére ragasztott kis „tappancsok”, amelyek a fogszabályzó ív rögzítésére szolgálnak. A 3M Unitek által gyártott bracketek fémből vagy kerámiából készülnek. A kerámia bracketek ugyanolyan tartósak mint a fémből készültek, azonban áttetszőségük miatt lényegesen esztétikusabbak. Hagyományos fogszabályozó készülékeknél a bracketekben a fogszabályozó ívet ligatúrákkal rögzítik. A bracketek újabb generációi már önligírozók, ami tovább javítja megjelenésüket.

Ligatúra

színes gumi ligatúra

Gumi, fém vagy teflon bevonatú fém karika, amely biztosítja, hogy a fogszabályozó ív ne csússzon ki a bracketből. A gumi ligatúrák kaphatók különféle vidám színekben is, ami elsősorban a fiatal páciensek körében népszerű.

Fogszabályozó ív

A fogszabályozó ív végzi a fogak valódi mozgatását. Anyaguk különböző fémötvözet, egyes esetekben műanyag. Formájuk és erősségük különböző. A kezelés első szakaszában rugalmas, majd egyre merevebb íveket alkalmaznak.

 

 

Felnőttkori fogszabályozás

A fogszabályozásnak gyakorlatilag nincs felső korhatára. A fogak növekedésének befejeződése után is van lehetőség fogszabályozásra. A felnőttkori fogszabályozásnál fontos szempont az esztétikum. Rendelkezésre állnak láthatatlan fogszabályozó készülékek, amelyek nem állnak útjában a kifogástalan megjelenésnek, nem zavarják a mindennapi tevékenységeket. A felnőttkori fogszabályozás minden esetben rögzített fogszabályozó készülékkel történik.

 

láthatatlan fogszabályozás IncognitoLáthatatlan fogszabályozás

A 3M Unitek cég Incognito elnevezésű fogszabályozó rendszere a legmagasabb esztétikai és kényelmi szempontok figyelembe vételével került kialakításra. Elsősorban a felnőttkori fogszabályozásban van fontos szerepe. A fogsor belső oldalához rögzített készülék valóban láthatatlan, ezért a páciensek a kezelés ideje alatt is nyugodtan mosolyoghatnak.

 

Csodálatos mosolyt varázsolunk Önnek!

A Clear Alignerrel könnyen, rövid idő alatt széppé tehetőek az Ön fogai is!

A Clear Aligner egy láthatatlan fogszabályzó, mely áttetsző sínekből áll, melyeket akár Ön, saját otthonában is cserélni tud!

A Clear Aligner előnyei: 

Teljesen egyénre szabott

Fiatalok és felnőttek is használhatják

Láthatatlan, kivehető, kényelmes viseletet biztosít

Kismértékű eltérések esetén alkalmazható 

A fogszabályzás menete:

Lenyomat készül a fogakról, mely alapján elkészülnek a láthatatlan, könnyen feltehető sínek. Az első héten Ön egy puha, egy félkemény és egy kemény sínt kap. Első héten a puha, a második héten a félkemény, a harmadik héten a kemény sínt kell viselnie.

A negyedik héten új lenyomat alapján ismét különböző keménységű síneket kap, amelyeket ismét az előzőhöz megfelelő sorrendben kell viselni.

Általában 3-4 ilyen sorozat elegendő a nem túl nagy hibák korrekciójához.

 

A fogszabályozás ára

Mivel a fogszabályozás rendkívül összetett és minden esetben egyénre szabott, ezért a konkrét probléma ismerete nélkül a kezelés árát meghatározni lehetetlen.

Kivehető fogszabályozó készülék: fogsoronként 35 000 Ft-tól

Rögzített fogszabályozó készülék: fogsoronként 165 000 Ft-tól

 

Kapcsolódó anyagok:

Felnőttkori fogszabályozás

Láthatatlan fogszabályozás