Megosztás a Facebookon

Kérdések és válaszok az implantációval
(fogbeültetés) kapcsolatban

Mennyibe kerül a fogbeültetés?

A pontos árat kizárólag panoráma röntgen alapján lehet megállapítani. Az implantológus ez alapján tudja eldönteni, hogy milyen implantátumot, milyen módszert kell az Ön esetében alkalmazni, illetve, hogy szükség van-e csontpótlásra a fogbeültetés előtt.

 

Van alsó korhatára az implantátum beültetésének?

Igen. Implantátum csak akkor ültethető be, ha a csontnövekedés időszaka véget ért. Ez általában 18 éves korban következik be. Lányoknál előfordulhat, hogy 18 éves kor előtt is befejeződik a csontok növekedése. Nem egyértelmű esetben a röntgenfelvétel a döntő.

 

Javasolt-e implantátum beültetése idősebb korban?

Természetesen. Soha nincs késő, hogy javítson életminőségén. A kezelés kockázata annyira csekély, hogy akár 70, 80, 90 éves korban is elvégezhető. Amennyiben ön alkalmas bármilyen más fogászati kezelésre és jó egészségnek örvend, nyugodtan vállalhatja a fogbeültetést.

 

A fémkereső kapu riasztani fog a repülőtéren?

Nem, nem fog. Az implantátum nem magnetikus, ráadásul túl kicsi ahhoz, hogy a fémdetektorok érzékeljék. Ha mégis előfordulna, hogy a fémdetektor jelez, a fogbeültetés után orvosa által Önnek átadott "implant pass" (amely tartalmazza a beültetett implantátum típusát, a beültetés idejét és helyét is) tisztázza az esetleges félreértéseket.

 

Kiválthat-e allergiás reakciót az implantátum?

Nem. Már több mint 40 éve alkalmaznak implantátumokat a fogászatban. Ez idő alatt a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy az implantátumok anyaga, a titán, semmiféle allergiás reakciót nem okoz.

 

Valóban nincs szükség altatásra az implantáció ideje alatt?

Nincs. A helyi érzéstelenítés biztosítja a tökéletes fájdalommentességet. A műtét alatt – amely sokszor csak percekig tart – vibrációt és enyhe nyomást fog érezni. A legtöbb esetben semmivel sem okoz több kellemetlenséget, mint például egy fogszuvasodás kezelése. Amennyiben mégis ragaszkodik ahhoz, hogy a beavatkozást végigaludja, természetesen erre is biztosítunk lehetőséget.

 

Mikor van szükség csontpótlásra?

Régi foghiány esetén az állkapocs csontja hosszú időn át nem terhelődik, így a csontállomány fokozatos pusztulásnak indul. A csontállomány pusztulását okozhatja még bakteriális fertőzés, a foggyökérhártya-gyulladás (periodontosis) is. Meggyengült, megfogyatkozott csontállományba nem lehet implantátumot helyezni, hiszen nincs, ami megtartsa a művi foggyökeret. Ekkor válik szükségessé a csontpótlás. A csontpótló anyag lehet humán eredetű vagy szintetikus. A csontpótlás speciális módja a sinuslift, amely kifejezetten a felső őrlőfogak helyét érinti, amely  az arcüreg felé esik.

 

Az implantátumok befolyásolják a szívritmus-szabályozómat?

Nem. Az implantátumok nem elektromágnesesek, ezért semmilyen hatással nincsenek a szívritmus-szabályzókra.

 

Az implantáció valóban ambuláns műtét?

Igen.  Egy óra alatt körülbelül négy implantátum helyezhető be, akár csontpótlással együtt. Egy implantátum behelyezésének ideje – amennyiben nem merül fel komplikáció – nagyjából 5-7 perc.

 

Cukorbeteg vagyok. Kaphatok-e implantátumot?

Igen, azonban ebben az esetben különösen fontos a jól beállított és fokozottan ellenőrzött vércukorszint. A rosszul beállított vércukorszint a felmerülő anyagcsereproblémák miatt negatívan befolyásolja a gyógyulást.

 

Van-e olyan betegség, amely kizárja a fogbeültetést?

Vannak ilyen betegségek, ám ezek igen szélsőséges esetek. Amennyiben önnek súlyos szív- és érrendszeri megbetegedése, veseelégtelensége van, vérzékenységben szenved vagy súlyosan károsodott az immunrendszere, mindenképpen tájékoztassa erről fogorvosát. A fogorvos meg fogja mondani, hogy az ön esetében milyen körülmények között végezhető el a fogbeültetés.

 

Mennyire tartós az implantátum?

Megfelelő szájhigiénia mellett az implantátum akár egy életen át kitarthat. A beültetett fogat nem fenyegeti szuvasodás, jobban ellenáll a terhelésnek, mint a valódi fog. A művi foggyökérre helyezett koronát - annak minőségétől függően - 5-10 évente kell cserélni.

 

Implantátumokkal rögzített fogsorral rendesen
fogok tudni harapni és enni?

Természetesen. Az implantátumok tökéletesen rögzítik a kivehető fogsort. Ezért aztán problémamentesen haraphat, rághat és bátran mosolyoghat új fogaival. (Kivehető fogpótlás rögzítése implantáumokkal)

 

Furcsa érzés lesz fogbeültetés után implantátumokat „hordani”?

Az implantátumok „viselése” teljesen természetes érzés. Akár beszél, eszik, rág vagy mosolyog, nem fogja érezni a különbséget a természetes és a beültetett fogak között.

 

Kapcsolódó anyagok:

Fogbeültetés, implantáció

Ki kaphat és ki nem kaphat implantátumot?

A fogbeültetés, implantáció kockázata

Fogbeültetés, implantáció előtt és után

A fogbeültetés, implantáció menete

Kivehető fogpótlás rögzítése implantátummal

Implantátumok

Csontpótlás, sinuslift

Fémkerámia fogpótlás

Fémmentes cirkónium vázas fogpótlás

Fémallergia a fogászatban

Áraink

Hitellehetőség